Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Puolustusvoimat TIETO24-harjoituksessa

Puolustusvoimat TIETO24-harjoituksessa

TIETO-harjoituksia on järjestetty Puolustusvoimien johdolla eri muodoissa säännöllisesti joka toinen vuosi 1980-luvun lopusta asti. 2018 lähtien TIETO-harjoitukset siirtyivät Huoltovarmuuskeskuksen vastuulle.  Puolustusvoimien aiempi rooli harjoituksen tietoteknisen alustan rakentajana on muuttunut. TIETO24 -harjoituksessa toimeenpannaan Puolustusvoimien vapaaehtoinen harjoitus, jolla tuetaan mm. tietoteknisen alustan rakentamista.

Puolustusvoimien näkökulmasta TIETO24-harjoitus on merkittävä yhteistoimintatilaisuus osana kokonaisturvallisuuden ja kokonaismaanpuolustuksen kokonaisuutta. Kuvan mukaisesti kokonaismaanpuolustus koostuu toimista, joilla turvataan sotilaallinen maanpuolustus kaikissa tilanteissa. Samoin siihen liittyy keskeisesti kaikkien hallinnon alojen varautuminen tehtävineen ja vastuineen. Suomen huoltovarmuuden toimilla luodaan edellytykset toiminnan jatkuvuudelle.  Kaikilla näillä toimilla luodaan resilienssiä, kykyä toipua ja jatkaa toimintaa vaikeidenkin tilanteiden jälkeen.

Kokonaismaanpuolustus ja kokonaisturvallisuus rinnakkain
Kononaisturvallisuuden ja kokonaismaanpuolustuksen suhteet

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa ja harjoituttaa elinkeinoelämän ja viranomaisten edustajia laajoissa häiriötilanteissa välttämättömän tiedonvaihdon aiheissa. Harjoituksessa käsitellään ja harjoitellaan yhteistoimintaverkostojen ja viranomaisten toimintamalleja. Harjoituksen aiheet liittyvät keskeisesti kokonaismaanpuolustukseen. Puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen yhtenä keskeisenä koko Suomen alueella toimivana viranomaisena. Myös puolustusvoimilla on tarve kehittää ja harjoitella eri toimijoiden välistä tiedonvaihtoa, tilanneymmärryksen muodostamista sekä yhteistoimintamenetelmiä. TIETO24 – harjoitus luo edellytyksiä yhteiskunnan kriittisen elinkeinoelämän, yritysten, eri toimialojen sekä viranomaisten verkostomaiselle yhteistoiminnalle laajoissa hybridi-, kyber- ja informaatiohäiriötilanteissa. Puolustusvoimat toimii osana kokonaisturvallisuutta vastaten tehtäviensä mukaisesti Suomen sotilaallisesta puolustuksesta. Digitaalinen turvallisuus, kriittisen tiedon suojaaminen sekä digitaalisen tietoalustan toimivuuden turvaaminen ovat keskeistä niin puolustusvoimien, kuin kokonaisturvallisuuden eri osakokonaisuuksien toimivuuden kannalta. Huoltovarmuutta luodaan yhteistyössä strategisten kumppaneiden, sopimusyritysten ja muiden elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Tänä vuonna toiminta kohdistuu energiasektorin keskeisiin toimijoihin joilla on merkittävää vaikutusta myös puolustusvoimien toimintaedellytysten tukemisessa.

Puolustusvoimat osallistuu digitaalisen turvallisuuden tukemiseen suojaamalla omat toimintaedellytyksensä sekä tukemalla virka-apupyyntöjen perusteella muita viranomaisia. Puolustusvoimat osallistuu kansalliseen lainsäädännön kehittämiseen, missä tavoitteena on varmistaa viranomaisten toimivaltuuksien ja tiedonsaantioikeuksien ajantasaisuus muuttuvan toimintaympäristön uhkiin ja vaatimuksiin nähden.

Viranomaisten tehtävät ja toimivaltuudet on lainsäädännöllä määritetty. Niihin perustuvat tiedonvaihto ja sen rajoitteet. On tärkeää, että harjoituksissa varmistetaan tiedonvaihdon edellytykset, toimintatavat tiedonkulku sekä yhteyspisteet, jotta ne eivät hidasta tai rajoita tehokasta toimintaa oikeassa häiriötilanteessa.

Puolustusvoimat toimii useissa viranomaisyhteistyöryhmissä päivittäin. Tilannetiedon ja -kuvan vaihtoa eri viranomaistahojen kanssa toimeenpannaan päivittäin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Puolustusvoimat kouluttaa ja harjoituttaa omien joukkojen lisäksi viranomais- ja keskeisiä kriittisen infrastruktuurin toimijoita erilaissa yhteistoimintaharjoituksissa mm. alueellisissa paikallispuolustusharjoituksissa. Viime vuosina paikallispuolustusharjoituksiin on liitetty kyberpuolustuksen elementtejä, joilla on vahva kytkös paikalliseen vapaaehtoisen maanpuolustuksen kenttään ja yrityksiin. Harjoitukset ovat merkittäviä suorituskyvyn testaamisen, yhteistoiminnan ja toimintamallien kehittämisen sekä järjestelmien kybersuojaamisen kehittämiseksi. Vastuu oman organisaation digitaalisen suojaamisen toimista on kaikilla organisaatioilla tai yrityksillä itsellään. Periaatteena on, että jokainen vastaa omista verkoistaan, mutta yhteistyötä tehdään jatkuvasti uhkien torjumiseksi.

Toimintaympäristön muuttuessa yhä vaativammaksi tiedon merkitys organisaatiossa kasvaa niin viranomais- kuin yrityskentässä. Tiedon oikea-aikainen saatavuus, sen eheys, sekä sujuva ja esteetön tiedonkulku eri toimijoiden välillä korostuu. Tämän kokonaisuuden harjoituttamiseen TIETO24-harjoitus luo hyvät puitteet.

Kirjoittanut: Jarmo Vähätiitto, Prikaatikenraali, Pääesikunnan johtamisjärjestelmäpäällikkö

Lisätietoja